Home / Nestandardni rezni alati / VHM rezni alati od tvrdog metala

VHM rezni alati od tvrdog metala

TM d.o.o. od samih početaka razvija, projektira i proizvodi rezni alat od tvrdog metala (VHM).

Ukoliko niste upoznati s tvrdim metalom (VHM), navodimo nekoliko značajki:

Carbide

Sinterirane tvrdometalne alate po prvi puta predstavlja Friedrich Krupp iz Njemačke 1927. godine pod imenom Widia (wie diamond – kao dijamant). Tijekom II. svjetskog rata došlo je do nestašice volframa u Njemačkoj. Igrom slučaja ustanovljeno je da volfram u karbidu reže metal puno efikasnije nego volfram u HSS-u. Radi ekonomičnijeg korištenja volframa, cementirani karbidi su se sve više koristili za obradu metala.

Tvrdometalni alati veoma su otporni na trenje i mogu podnijeti puno veće temperature od HSS alata. Tvrdometalne površine često se koriste za obradu materijala kao što je karbidni čelik ili nehrđajući čelik, i u situacijama gdje bi se drugi alati brzo istrošili (kao što je visokoserijska proizvodnja). Budući da tvrdometalni alati puno bolje održavaju reznu oštricu od drugih alata, obično imaju bolju završnu obradu na obratku a njihova otpornost na temperaturu omogućava brže režime rada.

Materijal za izradu alata se obično naziva cementirani karbid, tvrdi metal ili volfram karbid. Radi se o anorganskom kemijskom spoju sastavljenom od jednakog dijela atoma volframa i karbida s kobaltom kao vezivom. Proizvođači koriste volfram karbid kao glavni materijal u nekim svrdlima za velike brzine budući da je materijal vrlo otporan na temperaturu i veoma je tvrd. Vibracije kod obrade često uzrokuju oštećenje ili smanjenje efikasnosti reznih oštrica tvrdometalnih alata. Proizvođači tvrdometalnih alata ukazuju na potrebu obrazovanja operatera obradnih centara kako bi se pravilno rukovalo alatom i izbjegle vibracijw kod obrade i kako se alat ne bi slomio.

Primjeri iz naše proizvodnje:

VHM1
VHM2
VHM3
VHM4
VHM5
VHM6
VHM7
VHM8
VHM9
VHM10
VHM11
VHM12
VHM13
VHM14
VHM15
VHM16
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...
Top