Home / Nestandardni rezni alati / VHM rezni alati od tvrdog metala

VHM rezni alati od tvrdog metala

TM d.o.o. od samih početaka razvija, projektira i proizvodi rezni alat od tvrdog metala (VHM).

Ukoliko niste upoznati s tvrdim metalom (VHM), navodimo nekoliko značajki:

Carbide

Sinterirane tvrdometalne alate po prvi puta predstavlja Friedrich Krupp iz Njemačke 1927. godine pod imenom Widia (wie diamond – kao dijamant). Tijekom II. svjetskog rata došlo je do nestašice volframa u Njemačkoj. Igrom slučaja ustanovljeno je da volfram u karbidu reže metal puno efikasnije nego volfram u HSS-u. Radi ekonomičnijeg korištenja volframa, cementirani karbidi su se sve više koristili za obradu metala.

Tvrdometalni alati veoma su otporni na trenje i mogu podnijeti puno veće temperature od HSS alata. Tvrdometalne površine često se koriste za obradu materijala kao što je karbidni čelik ili nehrđajući čelik, i u situacijama gdje bi se drugi alati brzo istrošili (kao što je visokoserijska proizvodnja). Budući da tvrdometalni alati puno bolje održavaju reznu oštricu od drugih alata, obično imaju bolju završnu obradu na obratku a njihova otpornost na temperaturu omogućava brže režime rada.

Materijal za izradu alata se obično naziva cementirani karbid, tvrdi metal ili volfram karbid. Radi se o anorganskom kemijskom spoju sastavljenom od jednakog dijela atoma volframa i karbida s kobaltom kao vezivom. Proizvođači koriste volfram karbid kao glavni materijal u nekim svrdlima za velike brzine budući da je materijal vrlo otporan na temperaturu i veoma je tvrd. Vibracije kod obrade često uzrokuju oštećenje ili smanjenje efikasnosti reznih oštrica tvrdometalnih alata. Proizvođači tvrdometalnih alata ukazuju na potrebu obrazovanja operatera obradnih centara kako bi se pravilno rukovalo alatom i izbjegle vibracijw kod obrade i kako se alat ne bi slomio.

Primjeri iz naše proizvodnje:

TM carbide straight fluted drill
TM carbide milling cutter
TM carbide cutter
TM carbide twist drill
TM carbide milling cutter
TM carbide spiral reamer
TM carbide t-slot mill
TM carbide twist drill
TM carbide profile milling cutter
TM carbide rough milling tool
TM carbide twist drill
TM carbide ball nose end mill
TM carbide profile miller
TM carbide end mill
TM carbide mill
TM carbide drill
TM carbide straight fluted drill TM carbide milling cutter TM carbide cutter TM carbide twist drill TM carbide milling cutter TM carbide spiral reamer TM carbide t-slot mill TM carbide twist drill TM carbide profile milling cutter TM carbide rough milling tool TM carbide twist drill TM carbide ball nose end mill TM carbide profile miller TM carbide end mill TM carbide mill TM carbide drill
Top